Locuința sustenabilă! Un nou concept de construcții pentru viitorul apropiat.
Câteodată ne gândim și încercăm să înțelegem cât de adevărat și viabil poate fi un astfel de principiu în construcții și arhitectură. Folosirea energiilor alternative ar fi punctul forte al acestei case ecologice, însă după cum știm, o locuință complet independentă va avea un cost foarte ridicat față de locuința racordată la utilitățile zonei.
Plecând de la această realitate dezarmantă mi-am pus întrebarea simpla: Care sunt caracteristicile de bază ale acestei locuințe?
Raspunsul bineînțeles că nu va veni foarte ușor, însă analizând acest aspect pot spune ca în viziunea mea asupra locuinței sustenabile, aceasta va trebui să îndeplinească mai multe condiții. Încercând să ne facem o idee cât mai limpede asupra acestui subiect am să vă prezint condițiile structurate pe pe mai multe direcții. Aceste ramuri ar fi:
ARHITECTURA și STRUCTURA
Pentru a avea o construcție sustenabilă în primul rând ea va trebui sa fie trainică, astfel că structura specifica acestei case va fi din zidărie și beton armat. Pe lângă termoizolația cunoscută din polistiren, mai nou au apărut pe piață placile rigide de vată minerală bazaltică, plăci ce pot fi tencuite cu ajutorul plaselor din fibră de sticlă. Vata minerală respiră mult mai bine decât polistirenul și acesta este un avantaj net pentru o astfel de casă.
De lăudat este și apariția "caramizi verzi" fabricată la Zalău, cărămidă portantă ce respectă legislația românească și care are un coeficent de tranfer termic foarte bun. Folosirea unei zidări de 44cm grosime este suficentă din punct de vedere termic, construcția ne mai având nevoie de altă izolație suplimentară din polistiren. Pereții dubli din zidărie pot aduce un aport mare deasemenea.
O problemă acută pentru acest tip de locuință este tâmplăria. Se recomandă tâmplăria din lemn stratificat datorită proprietatilor benefice știute ale lemnului. Geamul va fi triplu, însă tâmplăria este indicat să fie din lemn.
Pentru un confort termic ridicat atât vara cât și iarna se poate termoizola și podul casei, astfel podul devenind un volum tampon între ultimul nivel și exterior. Costurile izolării cu vată minerală nu sunt așa de mari tțnând cont ca în pod nu este necesar sa avem finisaje superioare. Se pot folosi placi de OSB sau lambriu de lemn.
Șarpanta cât și învelitoarea pot fi gândite și proiectate pentru a putea prinde pe acoperiș panourile solare și panourile fotovoltaice. Vorbind despre aceasta pregatire cred că mai de grabă locuința sustenbailă trebuie să fie LOCUINȚA PREGĂTITĂ pentru a primi alt tip de energi pentru funcționare.
În faza de execuție a fundației, pentru că oricum săpăturile există, se poate proiecta o rețea de conducte subterane cu o priză de aer mai îndepartată, rețea naturală de ventilație a casei pe timpul verilor caniculare. Construcția poate avea și un subsol parțial unde se pot depozita acumulatorii panourilor fotovoltaice și toate echipamentele.
INSTALAȚIILE
Articolul de față nu își propune să vă prezinte imaginea idilică a unui organism superb care nu consumă mai nimic și funcționează impecabil, imagine fantezistă care se naște în imaginația noastră atunci când auzim de locuința sustenabilă sau locuința ecologică. Scopul este sa încercăm să echipăm, să proiectăm și să concepem o locuință ce poate fi racordată la cât mai multe tipuri de resurse.
INSTALAȚII SANITARE
Instalțiile sanitare pot fi proiectate să cuprindă din faza de execuție rețeaua de la panourile solare de pe acoperiș, chiar dacă panourile nu sunt montate. Boilerul special pentru acest tip de instalație poate fi montat și folosit, boilerul având două serpentine pentru centrală și panouri. Inconvenientul în această fază este că un astfel de boiler are o capacitate minimă de 200l și costă semneficativ mai mult.
Scurgerile de ape pluviale și evacuările pot fi gândite distinct. Apele de la dușuri, lavoare și chiuvete pot fi colectate separat într-un bazin, ape ce pot fi epurate și refolosite pentru udarea spațiului verde. Un aspect mai interesant ar fi dacă
s-ar putea introduce aceste ape printr-un recuperator de căldura înainte de evacuare.
INSTALATII TERMICE
Locuința sustenabilă în fapt are o mare problemă în momentul actual. Marele inconvenient este că nu avem o sursă de energie accesibilă pentru a putea fi rezolvată încălzirea pe timp de iarna. Putem vorbi de pompe de căldură, de suprafețe imense de panouri fotovoltaice însă știm că toate acestea costă și prea puțini își pot permite o echipare completă cu costuri între 35 000 -40 000 euro.
INSTALAȚII ELECTRICE
Clădirea poate fi echipată cu o rețea electrică de prize și iluminat, rețea independentă de rețeaua electrică legată la tabloul central. Se poate gândi deasemenea o rețea de curenți slabi ce poate fi legată la un ansamblu de panouri fotovoltaice, rețea de iluminat ce poate functiona independent. Stiind că tehnologia evoluează într-un ritm exponențial, este de preconizat ca in 10-15 ani sa apară pe piață panourile fotovoltaice cu un randament de 10 ori mai mare decât cele actuale. Pornind de la acest aspect putem gândi și un sistem independent de rezistențe electrice înglobate în zidărie, rezistențe ce se pot lega pe viitor la aceste panouri performante.
AMENAJAREA TERENULUI
Însorirea este un aspect foarte important în condiția de poziționare a casei sustenabile, însă pentru acest lucru trebuie să ne alegem bine terenul. Suprefețele vitrate mari pot aduce un aport de căldură și lumină toamna si primăvara, teama pentru geamurile mari fiind încă prezentă la mulți dintre noi. O vegetație înaltă bine poziționată poate umbri fațadele astfel realizându-se o răcorire naturală. Iarna acesti copaci vor fi lipsiți de frunze iar soarele va pătrunde nestingherit la toate geamurile. De remarcat este faptul ca momentan nu se prea poate realiza o locuință sustenabilă pe un teren îngust, mic și umbrit, acest concept de casa fiind clar îndreptat spre terenuri de peste 400mp.
Autor: Oprea Adrian 22.09.2016