PRINCIPII VECHI ȘI NOI ÎN CONSTRUCȚII ȘI MOBILIER

 Cum se construia pe vremuri! Această mirare plăcută revine de fiecare dată când vedem o construcție solidă, impunătoare, cu detalii bine executate sau un obiect de mobilier bine lucrat. În fapt sunt câteva atribute esențiale pentru a crea ceva trainic și frumos. Aceste caracteristici voit uitate datorită consumismului sunt: DURABILITATEA, GREUTATEA și DETALIILE.

DURABILITATEA

   Unul din argumentele aduse de anumite sisteme de construcții este "că permite o execuție rapidă". De când rapiditatea este unul din principiile făuririi lucrurilor trainice? Acest aspect nici nu ar trebui promovat și el nu reprezintă o soluție viabilă dacă dorim să facem ceva durabil. Este foarte adevarat că suntem prinși într-un carusel social și timpul a devenit unul din cele mai prețioase lucruri, însă această nebunie nu trebuie să o transferăm în ceea ce construim. Acum 30 - 40 de ani în domeniul mobilierului unul din caracteristicile principale ale mobilei era durabilitatea, acest principiu fiind astăzi un defect. Defecțiunea nu este că ne plictisim de mobilier și el trebuie schimbat din cinci în cinci ani, defecțiunea este că producatorul de mobilă ne forțează să "ne plictisim" prin deriorarea pe care a gândit-o încă din faza de proiectare. 
   Așadar ajungem la concluzia că prea puțină lume se mai gândește la durabilitatea lucrurilor și chiar dacă o face ne e din ce în ce mai greu să gasim și să cumpăram lucruri trainice.

GREUTATEA

   Lucrurile bune sunt facute din materiale dure, grele. Da, este un principiu simplu și banal, însă și acest lucru ne este prezentat ca un dezavantaj. Este de preferat să avem mobilier puțin mai greu dar mai durabil. Ne mirăm câteodată și chiar ne este teamă să ne așezăm pe un scaun pliant din aluminiu. Unele piese de mobilier nici nu erau acceptate acum 30 de ani, însă acum le găsim în toate magazinele. 
   In construcții se întâmplă același lucru. Țigla ceramică este mai grea, se manevrează mai dificil și se montează cu o atenție sporita, iar aceste lucruri par dezavantaje. Nu sunt dezavantaje. Așa se lucra și acum câteva sute de ani și așa se lucrează și acum. De ce acum ar fi un dezavantaj!. Tencuitul interior în momentul actual pare o adevarată corvoadă, iar mulți beneficiari se îndreaptă spre placarea peretilor cu gips-carton. Această grabă datorată "timpului de execuție" duce la ineficiența elemetelor constructive din punct de vedere termic. Dacă pereții erau tencuiți acumulau căldură în zidărie, căldură care era radiată înapoi în casă, iar acest lucru nu se poate întâmpla cu foile de gips-carton pentru că sunt subțiri și sunt izolate cu vata minerala față de perete.
   Caloriferele de fontă sunt din ce în ce mai puțin folosite în favoarea celor din oțel sau alumuniu cu o inerție termică redusă. De sobele de teracotă nici nu se mai poate discuta deoarece pare o soluție foarte demodată. Să nu uităm însă că sobele de teracotă au cea mai bună eficență deoarece toate elementele componente ale unei sobe depășesc 400kg, greutate cu inerție termică de lungă durată.

DETALIILE

   În această grabă de a face totul cât mai repede uităm să ne relaxăm și să fim atenți la detali. La o casă detaliile o pot scoate din anonimat și chiar pot comunica grija și pasiunea cu care au fost executate. Ne gândim cu nostalgie la atelierele meșteșugărești în care orice produs era făcut cu grijă și dăruire. Într-o societate industrializată, plină de prefabricate, ne va fi din ce în ce mai greu să găsim și să întelegem importanța detaliilor.

Autor: Oprea Adrian                                                                                     04.09.2016