Ce faceți atunci când vreți să construiți o casă?
În primul rând începeți să vă interesați și să vă informați despre tot ceea ce înseamnă proiectarea și construirea caselor. Un mediu de informare, cel mai accesibil, este internetul, alte medii fiind revistele de specialitate cât și vizionarea unor case ale prietenilor și rudelor dumneavoastra. Pornind pe acest drum veți realiza încetul cu încetul că reușiți să vă formați o idee asupra a ceea ce doriți. Multitudinea de informații pe care le-ați strâns și solutiile de arhitectura care
v-au plăcut stau la baza conceperii temei de proiectare. Acest mic studiu individual sau în familie vă conduce la apariția următoarelor întrebari:
- Cât de mare să fie casa?
- Ce înseamnă aria construită, aria desfășurată, aria utilă,retrageri minime, P.O.T. și C.U.T.?
- Din ce materiale să fie casa?
- Cum vreau să fie compartimentarea camerelor.
- Cum aș vrea să arate casa, etc.
Având clarificate aceste aspecte putem trece la schițarea temei de proiectare, iar în rândurile de mai jos voi raspunde acestor întrebări într-un mod simplificat.
- Mărimea casei este dată în primul rănd de numărul mebrilor familiei, dar și de dorințele fiecăruia. Într-o primă fază se va face un "consiliu de familie" în care fiecare în parte își va spune părerea privind suprafețele camerelor, suprafața și orientarea livingului, soluția privind bucătăria (închisă sau deschisă), etc.
Punând toate aceste informații pe hârtie reușim treptat să schițăm o soluție agreată de toți.
- Aria construită reprezintă amprenta parterului lasată pe sol. În acest contur nu intră terasele deschise neacoperite, subsolul extins sau alte amenjari ale terenului. Aria desfășurată înseamnă suma ariilor tutror nivelelor, respectiv subsol+parter+etaj. Aria utilă reprezintă suma suprafețelor camerelor, adică suprafața interioară fără ziduri.
ATENȚIE!
Atunci când încercăm să întocmim o schiță cu creionul facem simplificat cu o linie conturul camerelor, iar apoi incepem să socotim suma tuturor încăperilor pentru a găsi suprafața totală. Astfel vom ajunge la concluzia că toate încăperile parterului, adică aria utilă este, de exemplu 85,00mp și considerăm că aceasta suprafata este suficientă. Greșeala este că în realitate grosimea zidurilor este mult mai mare și parterul nostru este de fapt 85,00 x 1,19 (coeficent aproximativ pt. zidarie) = 101,15mp. Practic aceasta reprezintă suprafața construită, suprafață cu tot cu ziduri. Nu putem avea niciodată aria utilă = aria construită, însă, fără să ne dăm seama, în schița făcută cu o singura linie, exact lucrul acesta se întâmplă.
Retragerile reprezintă distanțele minime față de stradă și vecinătați, distanțe de unde putem construi, acestea fiind date în certificatul de urbanism.
P.O.T. - înseamnă procent de utilizare al terenului și reprezintă raportul între supraf. constr./ supraf. terenului.
C.U.T. - înseamnă coeficient de utilizare al terenului și reprezintă raportul între supraf. desfasurată/ supraf. terenului.
- Din ce material să fie casa? O întrebare care ne pune pe gânduri știind multitudinea de materiale și soluții tehnologice prezentate în media. Din punctul meu de vedere structura de rezistență clasică din beton și zidărie este o soluție aplicată de mult timp și oferă cele mai multe de avantaje. Structura de rezistență din lemn se pretează pentru casele de vacanță și pentru casele mici, deschiderile mari ducând la supradimensionarea elementelor din lemn. Orice altă soluție este posibilă cu condiția să fie proiectată după normativele de proiectare românești.
- Compartimentarea și soluția arhitecturală este unul din cele mai importante aspecte ale locuiri. Pentru oricine este foarte dificil să schițeze de prima dată planul unei case, însă cel mai important este să aveți curajul să încercați. Un truc simplu este să vă imaginați bucăți din casa dorită, un hol cu livingul pe dreapta, o bucătărie deschisă către living cu uși spre terasa din spatele curții, dormitorul matrimonial sa aiba dressing separat si baie proprie, etc.
Construind porțiuni din casă veți realiza că în final le puteti lipi și puteți schița un plan simplu de parter. Și chiar dacă nu reusiți, aceste bucăți îl pot ajuta pe arhitect foarte mult în realizarea planului. Pentru finalizarea proiectului câteva sugestii privind aspectul și stilul casei poate conta semnificativ în găsirea volumertiei dorite. Construirea unei case presupune un efort mare astfel încât implicarea directă a beneficiarului reprezintă un punct forte pentru realizarea casei visate.
Autor: Oprea Adrian 03.08.2013